hurrá!! olajbogyó betakarítás!!!

2014.02.07 23:51

Sziasztok mindenki!

Ahogy megígértem, beszámolok a mentridai olajbogyó-betakarítás mühelytitkairólJ

 

Január elején voltunk Mentridán, pont beleesett a Háromkirályok ünnepe (Vízkereszt vagy amit akartok, de inkább Vízkereszt) január 6-án, úgyhogy a gyerekek sem panaszkodtak, hogy unatkoznak, meg hogy jöjjünk már haza. Esetleg van, aki nem tudja, hogy Spanyolországban  a Háromkirályok (így, egybeírva Háromkirályok (Reyes Magos) hozzák az ajándékokat Karácsony után. Úgyhogy a gyerekek egészen január 8-ig élvezhetik a téli szünetet. (ugye az enyémeknek meg plusz marha nagy szerencséjük van, mert nekik itthon (Mo) 24-én van Jézuska is, a Mikulásról meg a Húsvéti nyúlról ne is beszéljünk…na mindegy, szóval el vannak kényeztetve… tehát, ott tartottam, hogy január eleje, Méntrida, olajbogyó- szüret, ja bocs, Juanka (férjuram) mindig kijavít, hogy nem szüret, mert az a szölö, hanem olajbogyó-betakarítás! Apóspajtás már 82 éves, de még mindig nyüvi az ipart, van kb. 80 olajfája. Az olajfa férjuram kedvenc fája. Régebben nem értettem, miért szereti annyira, csúnya, kopasz, lassan nö, szikár…de aztán én is megszerettem, na nem hogy Juanka kedvére tegyek, hanem mert megláttam benne a szépet. A csúnyaságában is. Nagyon kevés törödést igényel, sokkal kevesebb munka van vele, mint a szölövel pl. Hosszú életü, és ami a legfontosabb, a termése!! Hát az olajbogyó!! Amiböl aztán kisajtolják azt a fantasztikus nedüt! (itt mondom, nincs hosszú dupla ékezet a gépen, ez ugye spanyol klaviatúra, ezért elnézést kérek). De azért nem lehet leülni a tövébe, hogy az ember megpihenjen az árnyékában, mert szerteágazó a törzse, és kemény, egyenetlen a tövénél. De ezeket az apró szépséghibákat megbocsájtjuk neki.:)

Elöször úgy gondoltam, hogy minden kép mellé írok magyarázatot, de most nem tudok képeket felrakni, úgyhogy leírok most mindent, ami eszembe jut, aztán amikor tudom, felrakom a képeket, és mindenki értelemszerüen megkeresi a képhez a magyarázatot. Így nem unatkoztok annyira.:)

Az olajbogyó- betakarítás úgy zajlik, hogy elöször leterítenek a fa alá egy hatalmas hálót, aztán egy bottal- vagy most már akár gépekkel mozgatott rúddal is gyakorlatilag elkezdik ütni a fát, amíg az összes olajbogyó le nem hullik róla. Apósom benevezett egy Ollókezü Edwárd ollókezére hasonlító (lásd fénykép!) szerkentyüre, ami motorral megy, és nagyon hangos, és nehéz tartani, és így birizgálja az ágakat, mintha egyszerre több bottal ütnék a fát. A gyerekek is kipróbálták, Marcos az elején meg se tudta tartani (asszem 9 kiló a masina), Chispa pedig (a border collie szuka kutyánk, aki ugye pásztorkutya, folyamatosan körbe-körbe rohangált a gyerekek körül, merthogy terelte a motoros birkátJ .

Naszóval (direkt írtam egybe!) miután teljesen megkopasztották a fát, összegereblyézik a hálóra hullott olajbogyókat, és a hálót ügyesen összehajtva-ennek is megvan a maga technikája, hogy melyik oldalról kezdik, merre, aztán hogyan emelik fel, hogy nehogy kihulljon belöle az olajbogyó-miután a lehullott ágakat kiszedegették, beleöntik egy vödörbe (vagy puttony? Nem tudom, melyik rá a legjobb kifejezés), aztán az egészet rá a traktorra!!!

Látjátok? Nem is olyan bonyolult! Már a leírása! De majd a képeken azért látni fogjátok, hogy nagyon nehéz, megterhelö munka. Aki nagy üzemben csinálja, és sok olajfája van, és van pénze befektetni, eleve az olajfákat közel ülteti egymáshoz, és vesz egy olyan gépet, amelyik megy a sorok között, és egyszerre mind a két oldalon rázza a fákat. De hát, östermelö apóspajtás nem ez az eset. Amikor aztán tele lesz a traktor, elviszi a helyi Téeszbe, leméretni és átadni. Minden alkalommal, amikor átad egy rakomány olajbogyót, kap egy papírkát, amin rajta van, ugye, hogy mennyit adott le. Aztán, amikor befejezödik a szezon, vagyis amikor már elkészült az friss olaj, szétosszák a termelök között a rájuk esö olajmennyiséget. De lehet, hogy pénzt adnak, ha úgy kérik, ebben nem vagyok biztos. De az egész nem egy akkora mennyiség, hogy most meggazdagodjon belöle az ember. Viszont van egész évre jófajta olívaolaja. Mi amióta összeházasodtunk, csak ezt az olajat használjuk, minden évben kapunk vagy 4-5 gallonnal apósomtól.

Ja, most jut eszembe, egy megjegyzés: A tavalyi gallonokon csak a “szüz olívaolaj” volt olvasható, az extra nem. A tavalyelöttin ott volt az “extra” is. Megkérdeztük a téeszben, hogy ez miért van így, és hogy most akkor ez az olaj (mármint a tavalyi) rosszabb, mint a tavalyelötti, és azt mondták, hogy szó sincs róla (huh-lélegeztünk fel mind a ketten), csak ez úgy müködik, hogy a kész kisajtolt olajat elviszik profi olajkóstolókhoz, akiknek az a munkájuk, hogy egész nap olajat kóstolgatnak, és ök aztán jól eldöntik, hogy ez az olaj most milyen kategóriába esik, szüz-nem szüz, extra-nem extra stb. És a tavalyi olajnak szerintük volt egy kis olajfa-stichje, és ezért nem adták meg az “extra szüz” minösítést. Na bumm. Olajfa mellékíz! Egyébként a mentridai Téeszben annyira odafigyelnek az olajbogyó minöségére, hogy pl. ki van írva egy nagy plakátra, hogy nem fogadnak el földröl felszedett olajbogyót .  Hogy honnan tudják, hogy most már le volt esve a fáról vagy a paraszt verte le, nem tudom, de mindenesetre ki van írva.

Az ideit még nem tudjuk, milyen lesz. Drukkoljunk, hogy extra szüz legyen! Egyébként szerintem még szüzként is finomabb, mint sok extraJ

 

Szóval akkor innentöl nincs más, mint várakozni, hogy kész legyen a friss olaj. Mi áprilisban megyünk Mentridára, akkor telepakoljuk a kocsit, aztán irány Horány! Azaz Pilisborosjenö!

Addig is csókacsalád!